Versetul zilei

vineri, 3 februarie 2012

Jurnal de lectura - "Fascinat de maretia lui Dumnezeu" (James MacDonald)

Rare sunt cartile care sa ma impresioneze atat de tare! Si sa vina chiar atunci cand ma aflu in plina criza, in "sesiune" de intrebari adresate lui Dumnezeu. Cartea "Fascinat de maretia lui Dumnezeu" (James MacDonald), a sosit exact acum, ca si un raspuns la ceea ce sufletul meu avea nevoie.
Am citit cuprinsul, intrebandu-ma de ce autorul a asezat capitolele exact in ordinea asta, pentru ca nici textele din cartea Isaia, dezbatute in carte, nu sunt luate tocmai in ordine. Apoi, pe parcurs, am observat ca se formeaza un fel de scara, exista niste trepte-etape logice.

1. Ca sa devin fascinat de maretia lui Dumnezeu, trebuie sa inteleg ca El este mai intai sfant! (Isaia 6:1-7) "Sfintenia lui Dumnezeu ne deosebeste de El, dar in acelasi timp ne determina sa fim ca El."

2. Urmatorul pas logic este sa inteleg ca Dumnezeu are putere; de fapt, are toata puterea! (Isaia 40:10-26) "Limba cea mai iscusita nu va putea exprima vreodata... mintea cea mai inteligenta nu va putea intelege... cat de puternic este Dumnezeu!"

3. Si, pentru ca este Atotputernic, este Suveran peste toate lucrurile, situatiile si fiintele acestei lumi. Nu pot sa nu-I recunosc suveranitatea! (Isaia 45:1-13) "Suveranitatea lui Dumnezeu este inainte de toate dureroasa, putin cate putin impresionanta, si abia dupa multa vreme poate fi socotita profitabila. Trebuie studiata acordand o mare atentie experientelor semenilor si avand o profunda reverenta pentru Cel care controleaza finalul oricarui lucru din Univers."
4. Urmatoarea etapa este sa fiu fascinat de lucrarile lui Dumnezeu. (Isaia 55:1-13) "Opreste-te si priveste; ia aminte la lucrarea incredibila pe care Dumnezeu o infaptuieste in lumea aceasta. Afla cea mai mare bucurie si cea mai profunda satisfactie devenind o parte a acestei lucrari."

5. Capitolul de care eu aveam nevoie cel mai mult abia acum a urmat: sa ma fascineze inchinarea la Dumnezeu! (Isaia 58:1-11) "Dumnezeu se arata cu mare putere cand inchinarea noastra este sincera si arzatoare, in ciuda circumstantelor dificile prin care trecem."

6. Apoi, pe ultimul loc, spre surprinderea mea si poate ca a multora, este fascinatia cu privire la identitatea mea in Dumnezeu. Aici o aseaza autorul in acest studiu al cartii Isaia. (Isaia 43:1-21) "A fi fascinat de maretia lui Dumnezeu inseamna nu doar a intelege cine este El, ci si cine sunt eu datorita Lui."